Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Marktwaardetaxaties zijn een bekend gegeven. Maar wist u dat u naast zo’n taxatie ook een herbouwwaardetaxatie kunt aanvragen? Bij Boers Real Estate kan dit tegelijk worden uitgevoerd. Waarom dit handig is? Om te beginnen scheelt het aanzienlijk in de kosten om één taxateur in een keer het werk te laten doen. Maar de belangrijkste reden is dat een goede actuele herbouwwaardetaxatie onmisbaar is voor vastgoedeigenaren die zo min mogelijk risico willen lopen.


Een ‘open polis’ versus een polis op basis van een taxatierapport

Stel, er breekt brand uit in uw bedrijfspand. Het risico dat het gebouw door de brand volledig in de as wordt gelegd is groot. Zo groot zelfs dat veel eigenaren dit risico niet willen of kunnen dragen. Ziedaar het bestaansrecht van de brandverzekering, waar al sinds jaar en dag gretig gebruik van wordt gemaakt. Uw opstal kan op twee manieren worden verzekerd. De eerste manier is door een inschatting van de waarde te maken zonder taxatierapport. Dit wordt ook wel een ‘open polis’ genoemd. Bij de tweede manier wordt een taxateur betrokken die een taxatierapport opstelt dat vervolgens onderdeel uitmaakt van de verzekeringspolis.

Verzekerde waarde op basis van een open polis

Bij een open polis hebben de verzekerde en de verzekeraar, eventueel via een derde partij, de herbouwwaarde van het pand vastgesteld. Die waarde wordt dan vermeld op het polisblad. Er is echter geen taxatierapport aanwezig dat de waardebepaling ondersteunt. Het staat bovendien allerminst vast dat de aangenomen waarde ook overeenkomt met de werkelijke herbouwwaarde van de opstallen op het moment van de schade. En omdat de onderhandse waardebepaling niet juridisch is verankerd, kan er sprake zijn van onderverzekering. Met alle gevolgen van dien.

Deskundigentaxatie conform Art. 7:960 BW

Wil de vastgoedeigenaar meer zekerheid, dan laat hij de herbouwwaarde bepalen op basis van een deskundigentaxatie. Een dergelijke taxatie gebeurt veelal conform Art. 7:960 BW en is daarmee een krachtig juridisch middel. Een ervaren taxateur, die voldoet aan landelijke normen en regelgeving, stelt een taxatierapport op dat samen een geheel vormt met de verzekeringspolis. De taxatie geeft – als onderdeel van de polis en bekrachtigd door een vaststellingsovereenkomst – een juridische verankering van hetgeen partijen over de vastgestelde waarde hebben afgesproken. Dit voorkomt discussies over de werkelijke hoogte van de herbouwwaarde op het moment van de schade en geeft dus op voorhand veel zekerheid. Een ander groot voordeel is dat het taxatierapport − in tegenstelling tot de open polis − een veel uitgebreidere omschrijving bevat van het getaxeerde object en hoe de waarde tot stand is gekomen.

Is de verzekerde waarde van uw gebouw schadebestendig?

In de huidige tijd, met alsmaar toenemende bouwkosten en sterk fluctuerende materiaalprijzen, is het extra belangrijk goed in de gaten te houden of het verzekerde bedrag van uw opstal nog wel toereikend is. Wilt u persoonlijk advies hierover of gebruik maken van ervaren taxateurs? Laat het ons weten. Een afspraak is zo gemaakt en weten dat risico’s goed zijn afgedekt, slaapt een stuk rustiger.

Auteur: Timo Berghuis

Contact

Maak een afspraak

Wilt u advies dat u werkelijk verder brengt; een stap dichterbij uw doel? Bel of mail ons. Dan maken we een afspraak.

Contact

Laatste berichten

26 apr. 2024

Herstel opname commercieel vastgoed

Uit onderzoek van NVM Business blijkt dat de opname van commercieel vastgoed in het eerste kwartaal van 2024 is gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023.
Lees meer
19 apr. 2024

Deal News

Levelsplein breidt haar kantorenportefeuille uit op Westermaat te Hengelo.
Lees meer
12 apr. 2024

Meet the team: Wouter Bolhaar

Per april is Wouter Bolhaar werkzaam als Register Taxateur binnen de afdeling Taxaties & Consultancy.
Lees meer