Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Het taxatievak staat allesbehalve stil. De afgelopen jaren is het vak verder geprofessionaliseerd door onder andere de oprichting van het NRVT en het gebruik van diverse taxatiesoftware, waar voorheen veel eigen formats werden gebruikt. Deze ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat meer uniformiteit zichtbaar is in taxatierapportages waardoor deze zich beter met elkaar laten vergelijken en daardoor zorgen voor meer transparantie in de markt.

De rol van de taxateur is eveneens aan verandering onderhevig. Waar de klassieke taxateur in het verleden degene was die enkel de marktwaarde van een onroerende zaak rapporteerde zal de moderne taxateur zich onderscheiden door op te treden als consultant. Dit houdt in dat buiten het taxeren van vastgoed, breder geadviseerd wordt op het gebied van rendement-optimalisatie, alternatieve aanwendbaarheid, nieuwbouwontwikkelingen en duurzaamheid.

Om efficiënt te kunnen blijven adviseren bij deze consultancyrol is het gebruik van efficiency-tools essentieel. Deze kunnen ondersteunen in zowel het uitvoeren van een waardering als bij het verwerken van een tekstuele rapportage.

Het proces rondom een taxatierapport is grotendeels geautomatiseerd en efficiënt ingericht. Denk hierbij aan vastleggen van de opdrachtvoorwaarden, het verzamelen van data uit openbare bronnen en het aanleveren van de taxatie-uitkomsten middels XBRL. Toch is het opstellen van het taxatierapport nog altijd een tijdsintensieve klus. Welke technologieën kunnen bijdragen aan het versnellen hiervan?

Artificial intelligence (AI) is momenteel hot-topic en is een verzamelnaam voor programma’s die wijzen naar het vermogen om taken uit te voeren waarvoor menselijke intelligentie benodigd is. Over het algemeen werkt AI door het verwerken van grote hoeveelheden gegevens met behulp van algoritmen die zijn ontworpen om patronen te herkennen en voorspellingen of beslissingen te nemen op basis van die gegevens. Deze algoritmen kunnen worden getraind met behulp van leertechnieken, waarbij gegevens worden verstrekt om de algoritmen te helpen patronen te herkennen en de prestaties van het algoritme te verbeteren. Hieronder gaan wij in op twee belangrijke vormen van AI voor het taxatievak.

AVM's

AVM staat voor automated valuation model en deze worden al veelvuldig gebruikt in de taxatiemarkt. Deze geautomatiseerde waarderingen bestaan al sinds de jaren 90 en de programma’s zijn ontworpen om vanuit objectinformatie, statistische gegevens en diverse referentiegegevens, vastgoed te waarderen. De meeste AVM’s maken gebruik van gegevens zoals locatie, oppervlakte/indeling, materiaalgebruik, bouwjaar, recente verkoopprijzen van vergelijkbare objecten in de omgeving en de huidige vastgoedmarkt. Deze data wordt geanalyseerd en op basis van statistische modellen en algoritmen kan een schatting van de marktwaarde worden gemaakt.

Door dit snelle waarderen kunnen grote aantallen objecten gewaardeerd worden zonder dat de taxateur een inspectie op locatie hoeft uit te voeren. AVM’s zijn momenteel het meest betrouwbaar bij homogeen vastgoed zoals woningen. Voor heterogeen vastgoed zoals bedrijfsruimte, kantoren en retail zijn AVM’s minder betrouwbaar. Dit heeft met name te maken met de beperkte vergelijkbaarheid op objectniveau en het intransparante karakter van de markt met betrekking tot huurgegevens.

ChatGPT

ChatGPT is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws. Het is een chatbot, ontwikkeld door OpenAI, die middels AI teksten kan schrijven. Dit wordt gedaan met behulp van een neural network waardoor de gestelde vragen door ChatGPT worden begrepen en waardoor een menselijk antwoord kan worden gegeven. ChatGPT maakt gebruik van machine learning-technieken om een breed scala aan taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van vragen, het genereren van teksten, het vertalen van talen en het samenvatten van teksten. Hoe kan ChatGPT bijdragen aan het taxatievak? Het letterlijke antwoord van ChatGPT is als volgt:


ChatGPT kan op verschillende manieren bijdragen aan het taxatievak:

Snel en nauwkeurig beantwoorden van vragen: Taxateurs kunnen ChatGPT gebruiken om snel en nauwkeurig antwoorden te vinden op vragen die te maken hebben met het taxatieproces. ChatGPT kan bijvoorbeeld informatie bieden over vastgoedmarkten, regelgeving, beleid, bouwvoorschriften, eigendomsrechten, enzovoort.

Ondersteuning bij het analyseren van gegevens: Taxateurs moeten vaak grote hoeveelheden gegevens analyseren om tot een nauwkeurige waardebepaling te komen. ChatGPT kan helpen bij het analyseren van deze gegevens door inzichten te bieden in trends, patronen, en andere relevante informatie.


Hulp bij het opstellen van taxatierapporten: ChatGPT kan taxateurs helpen bij het opstellen van taxatierapporten door het bieden van relevante informatie, het genereren van samenvattingen, of het schrijven van bepaalde delen van het rapport. Hierdoor kan de taxateur sneller en efficiënter rapporten opstellen, terwijl de nauwkeurigheid en kwaliteit behouden blijven.

Verhoogde efficiëntie en productiviteit: Door ChatGPT te gebruiken kunnen taxateurs hun efficiëntie en productiviteit verhogen, omdat ze sneller toegang hebben tot informatie en minder tijd hoeven te besteden aan het zoeken van antwoorden of het analyseren van gegevens. Hierdoor kunnen ze meer opdrachten afhandelen en hun klanten beter van dienst zijn.

Al met al kan ChatGPT taxateurs helpen om hun werk efficiënter en effectiever uit te voeren, waardoor ze hun klanten beter van dienst kunnen zijn en hun bedrijf kunnen laten groeien.

Taxatierapportages bestaan momenteel voor een groot deel uit gegevens- en tekstverwerking. Essentieel voor de transparantie, echter tijdrovend voor een taxateur. Door gebruik te maken van AI-modellen kan een efficiencyslag behaald worden waarbij opgemerkt dient te worden dat de taxateur verantwoordelijk is voor de rapportage. Validatie van de inhoud van de rapportage blijft dan ook essentieel.

Door de diverse AI-ontwikkelingen en efficiency-tools te gebruiken in de taxatiepraktijk is er meer ruimte om als taxateur te doen wat we willen: opdrachtgevers adviseren bij allerhande vastgoedvraagstukken, van taxateur naar adviseur.

Auteur: Joris Enzerink

Contact

Heeft u vragen?

Neemt u dan contact met ons op.

Contact

Laatste berichten

23 okt. 2024

Duurzaamheid laat ik aan een ander over!

Voor de oktober 2024 editie van Kijk op Oost Nederland schreef Henri Boers een column over duurzaamheid.
Lees meer
18 okt. 2024

Sentiment onder vastgoedbeleggers keert langzaam terug

Volgens NVM Business keert door de rentedalingen van de ECB het vertrouwen van vastgoedbeleggers langzaam terug. Verwachte economische groei, voorspelbaar beleid en vooruitzichten over rentedalingen geven beleggers rust.
Lees meer
11 okt. 2024

Wij zoeken jou!

Voor onze afdeling Taxaties & Consultancy zijn wij op zoek naar een Register-Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed!
Lees meer