Terwijl regeringsleiders wereldwijd elkaar in de weg zitten om hun eigen achterban tevreden te stellen, doen wij het in Nederland precies andersom. Onlangs werd bekend dat de Nederlandse schatkist 1,7 miljard euro misliep door een fout van de wetgever. Wat was er precies aan de hand? Uit een vonnis van de Hoge Raad bleek dat Duitse fondsen niet belastingplichtig zijn in Nederland.
Alom was er verbazing over de bestuurlijke passiviteit en traagheid, aangezien deze fout al sinds 2020 bekend was. U herinnert zich vast 2020 nog, toen de overdrachtsbelasting 6% bedroeg voor de verkrijging van bedrijfspanden en 2% voor woningen.
Per 1 januari 2023 werd besloten de overdrachtsbelasting voor niet-woningen te verhogen naar 10,4%, met als doel een extra miljard aan belastingopbrengsten te genereren. U weet wel, dat geld kwamen we ergens tekort! Deze verhoging had echter in 2023 een averechts effect. De hoge rente leidde, samen met de belastingverhoging, tot een stop op investeringen in zowel woningen als commercieel vastgoed. In plaats van de verwachte extra belastinginkomsten ontving de overheid aanzienlijk minder. Bovendien werd er minder geïnvesteerd in de ontwikkeling van woningen, wat problematisch is gezien de ‘wooncrisis’ waar de overheid zich hard voor zegt te maken.
Nu het kabinet demissionair is, is het de vraag of de voorgestelde verlaging naar 8% voor de overdracht van tweede woningen in 2026 nog doorgaat. Wat mij betreft is dat nog veel te weinig. Nu het lek naar Duitse vastgoedfondsen gedicht is, lijkt het mij tijd om ook de andere omissie direct te herstellen. Oftewel: als we willen dat partijen weer investeren in de realisatie van woningen, zouden we terug moeten naar het oude systeem van 2% voor woningen en 6% voor commercieel vastgoed.
Aangezien we de komende maanden waarschijnlijk veel gratis bier van de verschillende partijen voorgeschoteld krijgen, ben ik benieuwd welke partij daadwerkelijk met maatregelen komt om de wooncrisis aan te pakken. Laten we in ieder geval de overdrachtsbelasting normaliseren tot een systeem dat begrijpelijk is en een fatsoenlijk tarief kent.
Auteur: Henri Boers
Lees zijn publicatie op de Kijk Op Oost Nederland website via: https://www.kijkopoostnederlan...
Laatste berichten
