Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

In de vastgoedmarkt is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Duurzaamheid van gebouwen is een containerbegrip voor een groot aantal eigenschappen zoals isolatiewaarde, energieverbruik, warmte-opwekking, luchtbehandeling, en niet te vergeten is de manier waarop een gebruiker omgaat met een gebouw. Om de duurzaamheidsscore van gebouwen te definiëren en te benchmarken zijn diverse labelsystemen ontwikkeld. Hieronder lichten wij toe welke dat zijn en over welke specifieke eigenschappen deze labels beschikken. De belangrijkste labels die in de markt gebruikt worden zijn BREEAM, LEED, GPR Gebouw en het Energielabel.

Hoewel duurzaamheid meer omvat dan enkel een label is het raadzaam om gebouweigenschappen in kaart te brengen om vervolgens een strategie op stellen. Wij werken nauw samen met adviseurs en kunnen u adviseren over mogelijke waardevermeerdering van uw objecten.

1. BREEAM-NL

(Building Research Establishment Environmental Assessment Method)

BREEAM-NL is ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC) en het doel van BREEAM-NL is om de milieuprestaties van gebouwen te meten en te beoordelen aan de hand van verschillende duurzaamheidscriteria zoals energie, watergebruik, materiaalgebruik, afvalbeheer, ecologie en gezondheid en welzijn van de gebruikers waarbij wordt gekeken naar kwaliteit van het binnenmilieu (akoestiek, daglicht, luchtkwaliteit). Gebouwen worden beoordeeld op basis van hun prestaties en ontwerpkenmerken, en aan de hand hiervan kunnen verschillende niveaus van certificering behaald worden. Dit is variërend van "Pass" tot "Outstanding", afhankelijk van de uiteindelijke score.

De score voor gebouwen is vast te stellen voor zowel nieuwbouw als in-use. Een BREEAM-NL expert ondersteunt in het certificeringsproces en bij het verzamelen van bewijslast. De uiteindelijke beoordeling wordt uitgevoerd door een BREEAM-NL assessor alvorens het certificaat officieel is.

2. LEED

(Leadership in Energy and Environmental Design)

LEED is een Amerikaans duurzaamheidslabel dat ontwikkeld is door de United States Green Building Council (USGBC). LEED is gebaseerd op BREEAM en sluit voornamelijk aan bij Amerikaanse wet- en regelgeving. In Nederland wordt in minder mate gebruik gemaakt van dit labelsysteem. LEED hanteert verschillende niveaus van certificering, variërend van "Certified" tot "Silver," "Gold" en het hoogste niveau, "Platinum." Leed hanteert de volgende thema’s bij het vaststellen van de score: duurzame locatie, efficiënt gebruik van water, energie en sfeer, materialen en middelen en de kwaliteit van het binnenmilieu.

3. GPR Gebouw

(Gemeentelijke Praktijk Richtlijn)

In Nederland hebben we de GPR als een veelgebruikt duurzaamheidslabel. GPR is te gebruiken voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. Het beoordeelt gebouwen op vijf categorieën: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per thema vallen 10 punten te behalen Een GPR score van 6 staat gelijk aan het energieverbruik conform EPC-eisen uit het bouwbesluit van 2006. Bij GPR wordt de milieu-impact van het materiaal weergegeven door middel van een Life Cycle Analysis (LCA). Dit wordt uitgedrukt in de schaduwkosten per m² vloeroppervlakte. Dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om de negatieve impact op milieu te compenseren.

4. Energielabel

Het Energielabel, onder andere bekend in de context van huishoudelijke apparaten en voertuigen, is ook van toepassing op gebouwen. Dit is het meest gebruikte label en beoordeelt de energie-efficiëntie van een gebouw en geeft het aan met een letterklasse, variërend van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Het label is verplicht bij de verkoop of verhuur van gebouwen en stimuleert eigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Een energielabel voor utiliteitsbouw wordt opgesteld door een EPA-U adviseur. Bij het bepalen van het energielabel wordt gekeken naar hoe energiezuinig een gebouw is op basis van installaties en isolatiewaarden van o.a. de schil. De labelklasse wordt bepaald op basis van het primair fossiele energieverbruiker per m² per jaar. Het label wordt vervolgens openbaar gemaakt via EP-online.nl

Hoewel duurzaamheid aanzienlijk meer omvat dan enkel een label is het raadzaam om gebouweigenschappen in kaart te brengen om vervolgens een strategie op stellen. Wij werken nauw samen met adviseurs en kunnen u adviseren over mogelijke waardevermeerdering van uw objecten.

Auteur: Joris Enzerink

Laatste berichten

23 okt. 2024

Duurzaamheid laat ik aan een ander over!

Voor de oktober 2024 editie van Kijk op Oost Nederland schreef Henri Boers een column over duurzaamheid.
Lees meer
18 okt. 2024

Sentiment onder vastgoedbeleggers keert langzaam terug

Volgens NVM Business keert door de rentedalingen van de ECB het vertrouwen van vastgoedbeleggers langzaam terug. Verwachte economische groei, voorspelbaar beleid en vooruitzichten over rentedalingen geven beleggers rust.
Lees meer
11 okt. 2024

Wij zoeken jou!

Voor onze afdeling Taxaties & Consultancy zijn wij op zoek naar een Register-Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed!
Lees meer